Sütlaç Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Sütlaç Nasıl Yapılır?


Sütlaç, Türk mutfağının klasikleşmiş ve en sevilen sütlü tatlılarından biridir. Sütlacın en önemli püf noktası, kıvamının doğru ayarlanmasıdır. Kıvamı çok sert veya çok sulu olursa, sütlacın tadı istenilen seviyede olmaz. Bu yüzden tarifte verilen ölçülere mutlaka dikkat edilmelidir.

Pek çok kişi sütlaç yaparken pirinç unu veya mısır nişastası kullanır. Bu malzemeler kıvamı tutturmak için kullanılır. Ancak, pirincin kendi nişastası da sütlaca gereken kıvamı verebilir. Bu durumda, pirinci haşladığınız suyu dökmemek önemlidir. Pirinci suyuyla birlikte süte karıştırırsanız, tam kıvamı yakalarsınız. Fakat pirinç unuyla da sütlaç pişirmenizde bir mahsur yoktur. Unutmadan, sütlaç yaparken toz şekeri en son ilave etmeniz gerektiğini belirtelim. Şekeri koyduktan sonra, sütlacın çok kolay dibi tutabilir. Şekeri koyduktan sonra kısa süre pişirmeye devam edin ve tatlının başından ayrılmayın.

Şimdi tarifimizi hazırlamaya başlayalım. İşte sütlaç nasıl yapılır:

Sütlaç İçin Gerekli Malzemeler

  • 8 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1,5-2 su bardağı toz şeker
  • Toz tarçın
  • 1 paket vanilya


Öncelikle pirinçleri yıkayarak bir tencereye alın. İçine 2 su bardağı su koyarak kaynatmaya başlayın. Pirinçleri bu şekilde önceden suyla haşlarsanız, daha kolay açılır. Direkt sütün içinde haşladığınızda geç açılır. Bu yüzden kısık ateşte suyunu biraz çekinceye kadar haşlayın. Daha sonra pirinçleri suyu ile birlikte kaynattığınız sütün içine alın. Suyuyla birlikte koymamızın nedeni, pirincin nişastasından faydalanmaktır. Çünkü sütlacın içine pirinç unu koymayacağız. Sütle birlikte bir süre daha pirinçleri haşlayın.

İyice kıvamını yakaladığınızda, sütlacın içine toz şekerini koyabilirsiniz. Başında bekleyerek bir süre daha pişirdiğiniz sütlacın içine vanilyayı ilave edin. Bunu ocaktan alarak servis kaselerine pay edin. Şekerin ölçüsünü kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Kaselere sıcak konulan sütlaca toz tarçın serpin. Artık ikram edilmeye hazır sütlacın nasıl yapıldığını gördük. Yapımı çok zor olmayan bu tatlıyı, her zaman yapmanızı tavsiye ederiz. Sindirimi zor olmadığından, akşamları bile tüketebilirsiniz. Özellikle çocuklarınız için çok besleyici bir tatlı olduğunu da belirtelim.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Vanilyalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Unlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Unlu Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri