Sütlaç, adını "sütlü aş" anlamına gelen sözcükten alır ve tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır. Başlıca yapımında kullanılan malzemeler süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de, kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin iri ve çok sert olmamak kaydıyla tane tane ağıza gelebilecek şekilde olmasıdır. Türk mutfağında bulunan çeşitli sütlü tatlılar içinde en tanınan, yaygın yapılan ve tüketilendir. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin mutfağında da rastlanan sütlaç, özellikle İskandinavya ülkelerinde kavrulmuş badem, tarçın sosu ya da şekerleme kronatları ile bezenti edilerek sadece yılbaşında servis edilmektedir. Farklı bir sütlaç tarifi olan limonlu sütlaç malzemeleri ve yapım aşamaları aşağıda yer almaktadır. Limonlu Sütlaç İçin Malzemeler
Limonlu Sütlaç Nasıl Yapılır? Malzemelerin sığacağı bir tencerenin içine su ve pirinçleri koyun ve pirinçler orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tencerenin içine süt ve toz şekeri koyup karıştırarak kaynatın. Diğer tenceredeki pişen pirinçleri süt tenceresinin içine dökün ve hepsini birlikte karıştırın. Ardından nişastayı isterseniz su ile çırpıp öyle ilave edin, isterseniz azar azar karıştırarak tencereye ilave edin ve ardından karıştırmaya bir süre devam edin. Kıvama geldiğinde altını kısın, vanilyayı ve rendelenmiş limon kabuğunu pişmekte olan sütlacın üzerine dökün ve karıştırın. Ardından limonlu sütlacı ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. 1-2 saat dinlendirerek soğutun. Soğuyan sütlaçları arzu ederseniz üzerine tarçın ekleyerek servis edebilirsiniz. Tavsiye Limonlu sütlaç yapımında, limonun kabuğunu rendelerken limonun iç tarafında beyaz olan yerlerine rendelememeye dikkat edin. Çünkü limonun beyaz yerleri sütlacınıza acı bir tat verecektir. İkincisi, vanilyayı sütlacınızı ocaktan almadan 1-2 dakika önce eklemenizdir. Vanilyanın fazla pişmesi aromasının kaybolmasına neden olacaktır. Afiyet olsun. |