Damla Sakızlı Sütlaç Damla Sakızlı Sütlaç, kökeni "sütlü aş" sözünden gelen ve Rumeli mutfağına ait tipik bir sütlü tatlıdır. Türk mutfağında da yer alan birçok tatlı çeşidi arasında en çok yapılan ve herkesin beğeniyle tükettiği hafif bir sütlü tatlı çeşididir. Bu tatlının başlıca malzemeleri süt, pirinç ve şekerdir. Kıvamı kişisel tercihlere göre değişiklik gösterse de, temel malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Sütlacın genelde kabul gören ve beğenilen kıvamı, pirinç tanelerinin çok sert olmaması ve tane tane ağıza gelebilecek şekilde olmasıdır. Kıvam artırmak ve lezzet katmak amacıyla nişasta, pirinç unu ve damla sakızı gibi malzemeler de kullanılmaktadır. Üzerine tarçın serpiştirerek tatlıya ekstra bir lezzet katmak mümkündür. Sütlacın en sevilen ve fırında yapılan çeşidine "fırın sütlaç" denir. Ayrıca, Damla Sakızlı Sütlaç da çok beğenilerek tüketilen bir çeşittir. Türk mutfağında Sütlaç, her evde kolaylıkla yapılan hafif sütlü tatlılardan biridir. Damla Sakızlı Sütlaç Yapmak İçin Gerekli Malzemeler
Damla Sakızlı Sütlaç Nasıl Yapılır? Pirinçleri 3-4 su bardağı su ile haşlayın. Pirinçler piştiğinde, ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Bu işlem, pirinçlerin şişmesini ve tane tane olmasını sağlar. Daha sonra, tekrar ocağa koyup 1 litre sütü ekleyin. 2 yemek kaşığı nişastayı 4-5 yemek kaşığı süt ile karıştırarak akışkan bir kıvama getirin ve bu karışımı tenceredeki süte ekleyin. Karışımı kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Süt kaynamaya başladığında, şekeri, vanilyayı ve damla sakızını ilave edin. 3-4 dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Hazırladığınız sütlacı kaselere bölün. Üzeri kaymak tutmaya başladığında, üzerine tarçın serpiştirerek soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Ayrıca, bu sütlaç kaselerini su dolu bir tepsiye yerleştirip fırında pişirerek de çok lezzetli bir tatlı elde edebilirsiniz. Afiyet olsun. Yiyenlere şifa olsun. |