Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç, yoğun süt ile buluşan pirincin dayanılmaz lezzeti ile sofralarımıza konuk oluyor. Geleneksel bir tatlı olan sütlaç, yediden yetmişe herkesin beğeni ile tükettiği bir lezzettir. Yapım aşamasına baktığımızda, az malzeme ile harika sütlaçlar hazırlamak artık mümkündür. Geçmiş dönemlerde ürün çeşidinin az olması nedeniyle ilk kez şeker, süt ve pirinci buluşturarak enfes sütlü bir tatlı meydana getirmişlerdir. Bu nedenle geleneksel olarak hayatımızın her çağında sevilerek tatlı olarak tüketilmiştir.

Sütlaç Tatlısı Malzemeleri
  • 1 litre süt
  • 2 buçuk yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 çay bardağı Osmancık pirinç
  • 1 çay bardağı sıcak su (Pirinçleri haşlamak için)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 tutam tuz
Üzerini Süslemek İçin:
Tarçın veya isteğe bağlı olarak fındık, fıstık veya ceviz kırığı kullanabilirsiniz ya da aromalı sevenler limon kabuğu rendesi de kullanabilirler.

Sütlaç Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirinçleri ayıklayıp soğuk su içinde yıkayıp süzün. Daha sonra bir kap içinde sıcak su ile pirinçleri haşlayın. Suyunu çeken ve şişen pirinçlerin üzerine bir litre sütü yavaş yavaş ekleyip karıştırın. Süt kaynayana kadar karıştırmayı bırakmayın, yoksa sütlaçta tortu oluşur. Daha sonra kıvama gelmesi için, sütten biraz alıp bir kâsede pirinç ununu eritin ve yavaş yavaş sütlacın içine döküp, hızlı hızlı karıştırın. Sütlacın pirinç unu ile iyice kaynaşması ve içinde erimesi gerekir. Daha sonra kıvama gelen sütlacın tadını vermek için toz şeker dökün. Ben ölçümde bir su bardağı olarak kullandım ama siz dilerseniz arttırabilirsiniz. Sütlaç kıvama geldiği zaman şekerli vanilyayı da ekleyip bir iki karıştırdıktan sonra ocağı kapatıp sunumunu yapacağınız şık servis kaselerine kepçe yardımı ile döküp, üzerini arzu ettiğiniz şekilde süsleyip servis edin.

Önemli Not:
Sütlaç, sütlü bir tatlı olduğu için aroması yoğun olan baharatları birbirine karıştırmayın. Örneğin, tarçın kullanacaksanız limon aroması kullanmayın. Çünkü ikisinin de aroması çok etkili ve keskindir. Bu nedenle aromalar birbirine karışır ve hiç istenmeyen bir tat meydana gelir.

Şimdiden Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berke deniz

12 Temmuz 2024 Cuma

Acaba pirinçleri haşlarken ne kadar süre beklemem gerekiyor? Ayrıca sütlaç yaparken şeker miktarını artırırsam kıvamı bozulur mu? Tarçın yerine ceviz kırığı kullanmayı düşünüyordum, bu aromalar uyumlu olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Berke deniz bey,

Pirinçleri haşlarken genellikle 15-20 dakika yeterli olur. Ancak, pirinçlerin türüne göre bu süre değişebilir, bu yüzden arada kontrol etmekte fayda var. Sütlaç yaparken şeker miktarını artırmanız kıvamı biraz etkileyebilir, çünkü şeker eridikçe sıvı miktarını artırır. Yine de bu genellikle büyük bir sorun yaratmaz. Tarçın yerine ceviz kırığı kullanmanız güzel bir fikir, çünkü ceviz kırığı sütlaca hoş bir aroma katacaktır. Aromalar uyumlu olacaktır; ceviz kırığı, tatlıya hem lezzet hem de kıtırlık ekler. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?

1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç Nasıl Yapılır?

Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri