Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Fırın Sütlaç

Sütlaç, adını "sütlü aş" sözcüğünden almaktadır. Rumeli mutfağına özgü tatlı çeşitlerindendir. Türk mutfağında bulunan birçok sütlü tatlıdan en çok tercih edileni, sevilen ve sıkça yapılanıdır. Başlıca malzemeleri arasında süt ve pirinç gelir. Sütlacın kıvamı, yapan kişilerin damak zevkine göre değişse de genelde beğenilen ve kabul gören hali, pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağıza gelecek şekilde olmasıdır. Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinin mutfağında yer edinmiş sütlaç, özellikle İskandinavya ülkelerinde çok yapılan bir sütlü tatlı çeşididir. İçerisine kavrulmuş badem, şekerleme kronatları, tarçın sosu veya garnitür edilerek sadece yılbaşında servis edilmekte ve tüketilmektedir.

Yumurtasız Fırın Sütlaç Malzemeleri

  • Bir litre süt
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Üç yemek kaşığı buğday nişastası
  • Bir paket vanilya
  • Bir su bardağı şeker

Yumurtasız Fırın Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Yarım su bardağı pirinci iyice yıkadıktan sonra suyunu bırakması için bir tel süzgeç içerisinde bekletiniz. Daha sonra iki su bardağı suyu tencere içerisine koyarak tencereyi ocağa yerleştiriniz. Devamında içerisine pirinçleri ilave ederek haşlanmasını bekleyiniz. Pirinçler içerisindeki suyu tamamen çekmeye yakın üzerine bir litre sütü, bir su bardağı şekeri ve bir paket vanilyayı ilave ederek tekrardan kaynamasını bekleyiniz. Kaynadıktan sonra beş dakika daha bekleyiniz.

Bu arada, diğer taraftan yarım bardak süt içerisine üç yemek kaşığı nişasta ekleyerek karıştırınız. Koyu kıvamlı bir karışım elde edildiğinde yavaş yavaş tencere içerisindeki sütlaca ilave ediniz. Daha sonra kıvamı ve tadı kontrol edildikten sonra fırın güveç kaselere sütlacımızı dağıtarak dökünüz. Sütlaç bitene kadar işlem tekrarlanır ve bu güveç kaseleri fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsi içerisine güveç kaselerinin yarısına gelecek şekilde su ilave edildikten sonra önceden 200 derecelik yüksek ateşte ısınmış olan fırının içerisine yerleştiriniz. Üzeri tamamen nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Ortalama pişim süresi her fırında farklılık göstereceğinden, kontrol ederek fırından çıkarmakta fayda vardır. Artık yumurtasız fırın sütlacımız servise ve yemeye hazır hale gelmiştir.

Ekstra Bilgiler

Sütlaç, özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilinir. Soğuk ya da sıcak olarak tüketilebilen bu tatlı, üzerine serpilecek tarçın, fındık veya fıstık ile daha da lezzetli hale getirilebilir. Ayrıca, laktoz intoleransı olanlar için laktozsuz süt ile de yapılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Fırın Sütlaç Kaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kaç Kalori?

Pirinç Unsuz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Unsuz Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sakızlı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri