Denenmiş Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Denenmiş Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Denenmiş Sütlaç Tarifi

Türk mutfağının en eski ve en sevilen tatlılarından biri olan sütlaç, yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanan bir lezzettir. Eski çağlarda "süt aşı" ve "sütlü" diye adlandırılan sütlacın günümüze kadar gelen onlarca denenmiş tarifi bulunmaktadır. Bu tarifler arasında sade sütlaç, fırında sütlaç, sakızlı sütlaç ve kakaolu sütlaç gibi çeşitler yer alır. Bilindiği gibi, sütlaçın ana malzemeleri süt, pirinç, şeker ve tarçındır ve bu malzemelerle hazırlanan oldukça hafif ve besleyici bir sütlü tatlıdır. Eğer sütlaç tam kıvamında hazırlanırsa, lezzeti gerçekten de doyumsuz olur. Çünkü sütlaç ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır. Süt ve pirincin birbirini sararak özleşmesi gerekmektedir. Sütlacın içine kıvam vermek için ilave edilen pirinç unu ve mısır nişastası gibi harici malzemeler, sütlacın kendine özgü lezzetini tamamen değiştirebilir. Bu yüzden, tam kıvamını yakalamak için vereceğimiz denenmiş sütlaç tarifimizin her aşamasını ve malzemeleri belirtilen ölçülerde kullanmanız yeterli olacaktır. Denenmiş sütlacımızın en önemli püf noktası ise şekerin en son aşamada sütlacın içine ilave edilmesidir. Böylece pirinçler çok daha iyi özleşerek kıvam alır ve bu sayede çok lezzetli bir sütlaç tüketmiş olursunuz. Şimdi, denenmiş sütlaç tarifimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.

Denenmiş Sütlaç Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 litre yağlı süt
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı toz şeker (şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • Arzuya göre yeteri miktarda toz tarçın

Denenmiş Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

Denenmiş sütlaç tarifimizin hazırlanmasına öncelikle 2 litre yağlı sütü uygun bir tencereye koyarak başlayalım. Ardından süt kaynayıncaya kadar pişmeye bırakalım. Bu esnada 1 su bardağı pilavlık pirinci ayıkladıktan sonra birkaç su yıkayarak süzdürelim ve bir kenarda bekletelim. Daha sonra kaynayan sütün üzerine pirinci ilave edip, pirinçlerin birbirine yapışarak topaklanmaması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyelim. Orta ateşte pirinçlerle süt özleşene kadar pişirmeye devam edelim. Sütlacımız kaynadıkça koyulaşarak kıvam alacaktır, bu nedenle sütlaca mısır nişastası ve pirinç unu ilave etmeye gerek yoktur. Kaynayarak koyulaşan sütlaç tencerede göz göz olarak kaynamaya başladıktan sonra üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edip karıştıralım, ardından 1 paket vanilya ekleyip karıştırarak hazır hale gelen sütlacı ocaktan alalım. Sütlacı ocaktan alır almaz bir çorba kepçesi yardımıyla kaselere paylaştıralım. Kaselere konulan sütlaçları oda sıcaklığında soğuyana kadar beklettikten sonra buzdolabına alarak en az 2-3 saat dinlendirelim. Servis sırasında üzerlerine toz tarçın serpiştirerek sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Dip Not:

Yukarıda vermiş olduğumuz malzeme listesinden yaklaşık olarak 6 kâse sütlaç elde edilmektedir, yani altı kişiliktir. Arzuya göre bu miktar, malzeme listesindeki malzemelerin azaltılarak veya artırılarak istenilen miktarda sütlaç hazırlanabilir. Ayrıca, çok önemli bir püf noktası olarak şu bilgiyi de paylaşmakta fayda var: Bir litre süt için yarım su bardağı pirinç gerekmektedir. Bu ayrıntı ile hazırlanan denenmiş sütlacın istenilen kıvamı almaması için hiçbir neden yoktur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fırın Sütlaç Kaç Kalori?

Fırın Sütlaç Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

Sütlaç Tarifi ve Malzemeleri

1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?

1 Kase Sütlaç Kaç Kalori?

Sütlaç Nasıl Yapılır?

Sütlaç Nasıl Yapılır?